Bra att veta

Valfrihet är utmattande, det är därför jag har en köksradio

Nuförtiden erbjuder musik- och tv-streamingtjänster helt fria händer över de medier vi väljer att konsumera, något som en köksradio inte tillåter. Vill du se SVU i 30 timmar i sträck? Varsågod. Vad sägs om en automatiskt genererad spellista som sammanställer musiken du lyssnar på hela tiden, så att du kan lyssna på den ännu mer?

Denna totala kontroll är något som någon kunde ha önskat sig för 50 år sedan, men som med de flesta uppfyllda önskningar följer oavsiktliga konsekvenser. Nej, jag pratar inte om relevanta frågor som skadlig användning av personuppgifter eller monopolisering av den digitala marknadsplatsen som kväver oberoende artister.

Det är faktiskt viktiga problem. Jag klagar helt enkelt över hur jag tycker att allt detta val är utmattande. Därför har jag börjat använda mig av min härliga köksradio.

Känner detta mest i köket

Ingenstans i mitt liv känner jag denna valbörda mer än när jag är i köket. Jag gillar att ha bakgrundsmusik när jag lagar mat, men jag brukar bli distraherad av min obeslutsamhet.

Det slutar med att jag krånglar så mycket med min telefon och försöker välja vad jag ska lyssna på att jag har svårt att njuta av matlagningsprocessen.

En köksradio behöver man däremot inte stå och pyssla med eftersom låtarna redan är förutbestämda. Lättnaden kom efter att min mamma skickade en gammal köksradio till mig som hon hittade på en fastighetsförsäljning.

Köp en köksradio

Det är något befriande med att ha ett mindre val att göra när jag puttar runt spisen. Istället för att lyssna på samma låtar om och om igen, eller otåligt hoppa igenom ny musik som en app föreslog för mig och oroa mig över vad jag ska sätta på härnäst, slår jag bara på min köksradio och låter en massa olika låtar skölja över mig.

När jag lagar mat tycker jag att bristen på valmöjligheter på köksradion gör att jag kan fokusera på uppgiften. Ja, det finns gott om förgjorda spellistor och upptäcktsalgoritmer till mitt förfogande på min telefon, men även med dem kan alternativen vara överväldigande. Det blir inte jobbigt när man har sin köksradio till hands.

Paradoxalt nog, ju mer frihet jag har att välja den musik jag vill lyssna på, desto mer begränsad blir mitt lyssnande; Jag upptäcker mycket mer ny musik när jag lyssnar på radio än jag gör på egen hand eftersom jag inte bara kan trycka på Skip för att återgå till en slinga med samma tre ABBA-låtar.

Om du inte relaterar till denna trötthet, bra för dig. Jag ger dig hjälpsladden nästa gång vi kan samlas. Men om du gör det, föreslår jag att du avstår från denna strömmande utopi då och då. Skaffa en köksradio för att hålla dig sällskap medan du lagar mat.

Tro mig, du kommer att må mycket bättre om du drar ut dig själv från telefonen helt och hållet och låter köksradion göra jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *