Bra att veta

Hur man städar en toalettstol

Ingen spolar av upphetsning när det är dags att städa din toalettstol, men det är en oundviklig uppgift om du vill se till att ditt badrum ser bäst ut, samt att förhindra att bakterier samlas inuti skålen (och sedan sprayas ut i resten). i ditt badrum med varje spolning).

Det tar lite mer tid och ansträngning än en avslappnad spray av Gatorade-färgad rengöringsvätska och en omrörning med en tunn borste du tog i hörnbutiken för att få porslinet sanerat och gnistrande, men med rätt verktyg och några användbara tips, det är en uppgift som du kan utföra enkelt nog. Frekvent rengöring minskar också ick-faktorn avsevärt, så det är en syssla som du bör hålla koll på.

Vad du behöver

  • En toalettborste som inte har nått sin bästa ålder: En bra toalettborste låter dig komma under skålens kant för att skrubba bort smuts som du inte kan se och täcker ett tillräckligt stort område för att det inte kommer att ta en evighet att eliminera smutsen på visa. Se också till att din toalettborste inte har dröjt sig längre än sin effektivitet: Om borsten är böjda eller borstens övergripande form har skevt, är det dags för en ny. Du bör byta ut en välskött och regelbundet rengjord borste (eller borsthuvud) ungefär var sjätte månad.
  • Skålrengöringsmedel: Ett rengöringsmedel speciellt gjorda för toalettskålar kommer att göra det mesta av arbetet för att ta bort bakterier och ansamlingar av hårt vatten. Experterna vi pratade med rekommenderade alla rengöringsmedel med någon form av blekmedel, men du kan också hitta massor av blekmedelsalternativ.
  • En hink: För att säkerställa att hela skålen blir ren måste du minska vattennivån innan du applicerar rengöringsmedlet. Detta gör att desinfektionsmedlet kan utföra sitt arbete outspätt. För att tömma din skål, häll snabbt en halv liter vatten inuti, vilket kommer att utlösa spolningen utan att tanken häller nytt vatten i för att ersätta det.
  • Ytdesinfektionsmedel: Insidan av din toalett är inte den enda delen av tronen som du bör rengöra regelbundet. Var noga med att torka av utsidan av skålen, tanken, toalettsitsen och speciellt spolhandtaget. Desinficera även själva toalettborsten efter användning. Experterna vi pratat med rekommenderar att du spraya borsthuvudet med desinfektionsmedel, vänta i ungefär en minut och skölja det med varmt vatten i badkaret eller duschen. (Då kanske du rengör området väl.)
  • Desinfektionsservetter, en återanvändbar trasa, pappershanddukar eller en svamp: Oavsett vilket verktyg du använder för att torka av utsidan av en toalett, se till att det antingen är tvättbart, till exempel en återanvändbar trasa, eller lätt att slänga, till exempel pappershanddukar eller desinfektionsservetter . Om du föredrar en svamp, se till att rengöra den noggrant efteråt, för att separera den från andra svampar när du förvarar den, och för att hålla den dedikerad till denna uppgift. Vissa människor kanske också föredrar att använda en bra uppsättning gummihandskar under denna uppgift, men jag har alltid tyckt att de är mer besvärliga än användbara; Jag föredrar att tvätta händerna noggrant efter att jag har städat klart.

Hur lång tid tar det att rengöra?

Beroende på vilket märke av skålrengöring du använder, bör detta projekt bara ta cirka 15 till 20 minuter. Vissa rengöringsmedels instruktioner rekommenderar att du låter lösningen sitta i upp till 10 minuter, men du kan arbeta med att torka av toalettens yttre delar medan du låter desinfektionsmedlet göra sitt jobb.

Minska vattennivån i skålen

För att toalettskålsrengöraren ska göra sitt jobb med att sanera porslinet måste den vara outspädd, så du måste tömma vattnet i toaletten. Du har några sätt att åstadkomma detta, men det enklaste och snabbaste jag har hittat är att fylla en hink eller tom förvaringskärl med ungefär en halv liter vatten och snabbt hälla det i toaletten, sikta mot baksidan, där vatten lämnar skålen. Detta steg kommer att utlösa spolningen och tömma ut vattnet utan att nytt vatten fylls på från tanken.

Applicera desinfektionsmedel på insidan av skålen

Börja på toppen av skålen under kanten och applicera runt cirkeln, låt rengöringsmedlet rinna ner på sidorna. Vissa rengöringsmedel kommer i flaskor med en vinklad pip som gör den här uppgiften lite lättare, men att pressa ut vätskan kräver fortfarande en hel del handstyrka. Om det är ett problem för dig kan aerosolsprayer göra det här steget lite enklare. Om du försöker bli av med mer envisa fläckar, låt desinfektionsmedlet vila i upp till 10 minuter.

Skrubba noggrant och skölj

Använd din borste och skrubba ordentligt för att se till att du lyfter upp eventuella bitar som har fastnat från ytan, men för att undvika stänk, håll borstens huvud i skålen medan du arbetar. Se till att komma under läppen och ner i avloppet. Då är det dags att skölja, och som tur är har toaletter en inbyggd funktion för detta – bara spola! (Och som fallet är varje gång du spolar, se till att stänga locket i förväg för att undvika en ”toalettplym.”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *